"Bacalah dengan nama TuhanMu yang menjadikan sekalian makhluk. Tuhan yang menjadikan manusia dari segumpal darah. Bacalah dengan nama Tuhan-Mu yang maha pemurah. Tuhan yang mengajar manusia menulis dengan kalam. Tuhan yang mengajar manusia apa yang manusia tidak mengetahuinya..."
( Surah al-Alaq, ayat 1-5 )

Thursday, July 31, 2008

4 MUSUH CINTA ILLAHI


SYAITAN, EGO, DUNIA, dan HASRAT UNTUK MENONJOLKAN DIRI

Perkara-perkara di atas adalah empat musuh Cinta Ilahi. Jika tidak terkawal, mereka mampu mengerikan. Jika kalian dapat mengawalnya, mereka akan memberikan manfaat yang tidak terhingga, seperti halnya elektrik, jika tidak di tebat dengan kabel pelindung, dia akan sangat berbahaya, dan mampu mematikan. Jika dapat mengawal keempatnya, mereka akan sangat berguna bagi kalian, kalian boleh mengendarainya ke syurga. Allah tidak pernah menciptakan sesuatu tanpa manfaat.


Allah Maha Mengetahui. Akhirul kalam Letakkan si DIA dlm hatimu, Engkau akan merinduiNYA Andai harimu tiada ingatan kpdNYA Engkau akan gelisah andai DIA Tidak mendengar rintihanMu, Engkau kan rindu Andai DIA tidak memandangmu, Engkau kan tak keruan andaiDoamu ditolak..

Dan itulah cinta hakiki..

No comments: